EcoGroup Λέβητες-Σόμπες Πέλλετ, Ξύλου , Αερίου, Φωτοβολταϊκά, Ηλιακοί

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχική Σελίδα » Τι είναι βιομάζα;
Παρασκευή, 20 Οκτώβριος 2017

Τί είναι βιομάζα;

Εκτύπωση

ΒΙΟΜΑΖΑ: ποιος, πού και πώς μπορεί να τη χρησιμοποιήσει;

Κι ενώ η τιμή του πετρελαίου ανεβάζει ταχύτητα, η βιομάζα μοιάζει η καλύτερη λύση για εναλλακτική και φθηνή θέρμανση.

 

Πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε ότι θα άρει επιτέλους την απαγόρευση της χρήσης κεντρικών καυστήρων βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, εξαιτίας μιας αναχρονιστικής διάταξης, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα συστήματα βιομάζας, προκειμένου να θερμαίνουν τα σπίτια τους οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Η θέρμανση από πελέτες βιομάζας είναι έως και 65% φθηνότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Τι είναι η βιομάζα;

 

Η βιομάζα είναι τόσο παλιά όσο κι ο άνθρωπος. Όταν οι πρωτόγονοι άνθρωποι άναβαν φωτιά με τα ξύλα για να ζεσταθούν ή να μαγειρέψουν χρησιμοποιούσαν την ενέργεια που παραγόταν από την καύση του ξύλου.

Βιομάζα ονομάζεται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, βιομηχανιών τροφίμων κ.λ.π.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Ακόμα και σήμερα, οι αγροτικοί πληθυσμοί της Αφρικής, της Ινδίας, της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Ευρώπης χρησιμοποιούν ξύλα, φυτικά υπολείμματα (άχυρα, πριονίδια, άχρηστους καρπούς ή κουκούτσια κ.α.), ζωικά απόβλητα (κοπριά, λίπος ζώων, άχρηστα αλιεύματα κ.α.) αλλά και το μεγαλύτερο μέρος από τα αστικά απορρίματα (υπολείμματα τροφών, χαρτί κ.α.) για θέρμανση, μαγείρεμα αλλά και για φωτισμό. Οι σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας έχουν εξελιχθεί πολύ. Εκτός από τα γνωστά καυσόξυλα, η χρήση της βιομάζας γίνεται συνήθως με την καύση θρυμμάτων ξύλου (wood chips) ή συσσωματωμάτων (pellets) σε σύγχρονους λέβητες υψηλής τεχνολογίας.

Πως λειτουργεί;

 

Η ενέργεια της βιομάζας (βιοενέργεια ή πράσινη ενέργεια) είναι δευτερογενής ηλιακή ενέργεια. Δηλαδή η ηλιακή ενέργεια μετασχηματίζεται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Οι ζωικοί οργανισμοί αυτή την ενέργεια την προσλαμβάνουν με την τροφή τους και αποθηκεύουν ένα μέρος της. Αυτή την ενέργεια αποδίδει τελικά η βιομάζα, μετά την επεξεργασία και τη χρήση της. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, γιατί στην πραγματικότητα είναι αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια που δεσμεύτηκε από τα φυτά κατά τη φωτοσύνθεση.

 

Πλεονεκτήματα

1. Η καύση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, επειδή οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνονται κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας.

2. Η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2) που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή.

3. Εφόσον η βιομάζα είναι εγχώρια πηγή ενέργειας, η αξιοποίησή της σε ενέργεια συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην εξοικονόμηση του συναλλάγματος.

4. Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας σε μια περιοχή, αυξάνει την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές με τη χρήση εναλλακτικών καλλιεργειών, (διάφορα είδη ελαιοκράμβης, σόργο, καλάμι, κενάφ) τη δημιουργία εναλλακτικών αγορών για τις παραδοσιακές καλλιέργειες (ηλίανθος κ.α.) και τη συγκράτηση του πληθυσμού στις εστίες τους, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων έχει θετικά αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης τόσο στον αγροτικό όσο και στο βιομηχανικό χώρο.